Deutsches Meeresmuseum Stralsund, Stralsund

Ozeanium

Building data

Building contractor

Deutsches Meeresmuseum Stralsund

Architect

Behnisch & Partner Architekten, Stuttgart

General contractor
Technical planning

Structural design:
Schweitzer GmbH, Berlin

Cooling / ventilation design:
Schreiber Ingenieure Gebäudetechnik GmbH, Ulm

Heating design:
INROS LACKNER AG, Rostock

Electrical design:
Ingenieure Bamberger GmbH & Co. KG, Pfünz

Structural physics:
Horstmann-Berger, Altensteig

ClimateEngineering:
TRANSSOLAR Energietechnik GmbH, Stuttgart

Further project information

With its unique architecture, the Ozeaneum enriches the old Hanseatic city near the Stralsund by a new monument. It is an open building which, similar to stones being washed around by the sea, is filled with light and visitors from all four sides. The building is separated in four different structural shells, each assigned to a topic of the exhibition concept. This structures the construction volume and embeds it in the scale of the surrounding buildings. The Ozeaneum is another superlative project for which both TRANSSOLAR and STG-BEIKIRCH were able to make a valuable contribution to the energy efficiency and optimum room climate quality.

Since the different aquariums in the building have very have very demanding requirements for water temperature, filtering and water flow throughout the year, the operation of Ozeaneum consumes as much energy as a small city with about 10,000 inhabitants. In order to still design this complex system as energy-efficient as possible, TRANSSOLAR developed a climate and energetic concept which was adjusted particularly to the requirements of the building and at the same time provide the optimum living conditions for the fish.

STG-BEIKIRCH technology

The principle of natural ventilation for room air conditioning as well as the requirements of the SHE control system via the glass facade and the glass roof was planned, designed, and implemented by STG-BEIKIRCH for this building with an effective surface of 8,700 square metres with the help of a multitude of centrally controlled, electromotive linear and chain window drive systems.

The natural ventilation of the entrance and lobby area has an especially positive effect since these rooms have a high visitor frequency with a high occupancy. The automated windows open and close depending and the inside and outside climate so that optimum individual air change rates can be generated for a comfortable room climate.

Another aspect for the automated facades are the safety-relevant equippings such as trap protection and intruder control. For the Ozeaneum structure a double facade was used since the second, rear-ventilated facade level provides protection against the weather as well as against intruders.

Photo source

STG-BEIKIRCH

 
Ozeanium01Ozeanium02Ozeanium03
 

Go back